Revolta és una proposta per convertir
els residus orgànics de la cuina
en adob ecològic, de forma participativa.

El projecte té com a objectiu implicar a la ciutadania en la gestió descentralitzada de residus, incerint en els hàbits de consum, el respecte al medi ambient i el foment de l’agricultura ecològica de qualitat. Proposa recuperar la relació ciutat-agricultura, aportant als agricultors de proximitat el compost que es genera a partir dels residus orgànics de la ciutadania. Per a fer-ho, incorpora la novetat d’un precompostador electromagnètic, situat en punts estratègics de la ciutat, que higienitza el residu rebaixant-ne el volum i estabilitzant-lo.  Amb aquest sistema, el residu esdevé emmagatzemable i s’eviten les males olors i els riscos d’infecció, a l’hora que s’estalvia en transport i s’aprofita per a fer-ne adob ecològic

Fes lliscar la fletxa cap al costat per veure la comparativa

Fes lliscar la fletxa cap al costat
per veure la comparativa

Els principals avantatges de la proposta

  • Gestió fàcil i automatitzada, amb buidatge setmanal.
  • Possibilitat de reciclar tots els residus orgànics, carn i peix inclosos.
  • Sense olors desagradables.
  • Reducció del pes dels residus en un 80% i per tant de l’espai que ocupen.
  • Estalvi econòmic substancial per al contractant.
  • Reducció de la petjada ambiental.

En quins serveis es concreta el projecte?

El projecte es pot concretar de diverses maneres: compra o lloguer de la màquina, activitats formatives sobre el procés de descomposició de la matèria orgànica i el compostatge, consultoria de gestió responsable de residus, assessorament en matèria de RSC, disseny de projectes comunitaris o projectes pedagògics per a escoles i centres de secundària.

Què és doncs el projecte Revolta?

Una pensada per a que els residus orgànics de la ciutat tornin directament a l’agricultura ecològica de proximitat i fertilitzin els camps, mitjançant la implicació directa de la ciutadania en la seva gestió.

Com es fa?

De manera col·laborativa, dipositant els residus orgànics de casa, de l’escola o del restaurant en una màquina de fabricació pròpia que inicia el procés de compostatge, higienitza els residus i redueix el seu volum un 80%. Sense olors i amb seguretat sanitària.

Què es necessita?

Un endoll per a la màquina (consum màxim d’1,5 Kw) i que sigui possible la sortida de gasos (tub de respiració)

Quina quantitat de residus
pot assumir la màquina?

Si es fan dos buidats per setmana, la màquina pot processar fins a 35-40 Kg diaris.

És sostenible?

El consum elèctric de la màquina es compensa de manera àmplia, amb la reducció del transport, la fertilització ecològica i el foment d’una alimentació de menor petjada ecològica. La màquina permet la connexió directa d’energia solar, cosa que la fa encara més sostenible a nivell ambiental i econòmic.

Com s’utilitza el compost?

El residu que surt de la màquina s’ha de madurar en una pila o un compostador per obtenir compost apte per agricultura ecològica. Es pot fer amb compostatge comunitari o bé que s’ho emporti un agricultor per fer-ho a la seva finca.

Qui el promou?

El projecte Revolta és una iniciativa de la cooperativa Tarpuna SCCL. El nom de Tarpuna prové de la paraula quítxua “sembrar”,  i som una cooperativa d’iniciativa social i sense ànim de lucre formada per un equip de persones compromeses amb la sostenibilitat, la igualtat d’oportunitats i la justícia social. A partir de criteris de sostenibilitat,  Tarpuna promou projectes locals transformadors d’ innovació social al servei de la comunitat.

La màquina Revolta

Tarpuna disposa de diferents màquines de precompostatge amb capacitats diverses per adaptar el suport mecànic a les necessitats de cada entorn. La màquina més utilitzada pels nostres usuaris  és la VA-K 1501 que pot gestionar 35 Kg de residus diaris, s’alimenta amb energia solar i disposa de pantalla tàctil. El funcionament és senzill i lògic per a que qualsevol persona la pugui fer servir.