Revolta és una proposta per convertir els residus orgànics

de la cuina en adob ecològic, de forma participativa.

Revolta proposa recuperar la relació ciutat-agricultura, aportant als agricultors de proximitat el compost que es genera a partir dels residus orgànics de la ciutadania. A través de la màquina Revolta, es vol implicar a la ciutadania en la gestió descentralitzada de residus, incerint en els hàbits de consum, el respecte al medi ambient i el foment de l’agricultura ecològica de qualitat.

¿Com ho fem?

La màquina Revolta és un precompostador electromagnètic que higienitza el residu rebaixant-ne el volum i estabilitzant-lo. Així, el residu esdevé emmagatzemable, evitant les males olors i els riscos d’infecció, a l’hora que s’estalvia en transport i s’aprofita per a fer-ne adob ecològic.

Fes lliscar la fletxa cap al costat per veure la comparativa

Fes lliscar la fletxa cap al costat
per veure la comparativa

Els principals avantatges de la proposta

  • Gestió fàcil i automatitzada, amb buidatge setmanal.
  • Possibilitat de reciclar tots els residus orgànics, carn i peix inclosos.
  • Sense olors desagradables.
  • Reducció del pes dels residus en un 80% i per tant de l’espai que ocupen.
  • Estalvi econòmic substancial per al contractant.
  • Reducció de la petjada ambiental.

En quins serveis es concreta el projecte?

El projecte es pot concretar de diverses maneres: compra o lloguer de la màquina, activitats formatives sobre el procés de descomposició de la matèria orgànica i el compostatge, consultoria de gestió responsable de residus, assessorament en matèria de RSC, disseny de projectes comunitaris o projectes pedagògics per a escoles i centres de secundària.

Què és doncs el projecte Revolta?

Una pensada per a que els residus orgànics de la ciutat tornin directament a l’agricultura ecològica de proximitat i fertilitzin els camps, mitjançant la implicació directa de la ciutadania en la seva gestió.

Com es fa?

De manera col·laborativa, dipositant els residus orgànics de casa, de l’escola o del restaurant en una màquina de fabricació pròpia que inicia el procés de compostatge, higienitza els residus i redueix el seu volum un 80%. Sense olors i amb seguretat sanitària.

Què es necessita?

Un endoll per a la màquina (consum màxim d’1,5 Kw) i que sigui possible la sortida de gasos (tub de respiració)

Quina quantitat de residus
pot assumir la màquina?

Si es fan dos buidats per setmana, la màquina pot processar fins a 35-40 Kg diaris.

És sostenible?

El consum elèctric de la màquina es compensa de manera àmplia, amb la reducció del transport, la fertilització ecològica i el foment d’una alimentació de menor petjada ecològica. La màquina permet la connexió directa d’energia solar, cosa que la fa encara més sostenible a nivell ambiental i econòmic.

Com s’utilitza el compost?

El residu que surt de la màquina s’ha de madurar en una pila o un compostador per obtenir compost apte per agricultura ecològica. Es pot fer amb compostatge comunitari o bé que s’ho emporti un agricultor per fer-ho a la seva finca.

Qui el promou?

El projecte Revolta és una iniciativa de la cooperativa Tarpuna SCCL. El nom de Tarpuna prové de la paraula quítxua “sembrar”,  i som una cooperativa d’iniciativa social i sense ànim de lucre formada per un equip de persones compromeses amb la sostenibilitat, la igualtat d’oportunitats i la justícia social. A partir de criteris de sostenibilitat,  Tarpuna promou projectes locals transformadors d’ innovació social al servei de la comunitat.